Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

"Ενίσχυση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ"

Δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας
Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα πρόκειται για το πρόγραμμα "Ενίσχυση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ" με προϋπολογισμό 456.000.000 ευρώ και το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» στο πλαίσιο του Επιχ. Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» με προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ.
alt"Ενίσχυση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ"
Εκδόθηκε στις 14/01/2013 ο οδηγός, η πρόσκληση και τα σχετικά παραρτήματα για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στους Τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών στα πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Θεματικές Ενότητες
Οι παρεχόμενες ενισχύσεις αφορούν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
  • Θεματική Ενότητα «Μεταποίηση»: Αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας μεταποιητικών επιχειρήσεων.
  • Θεματική Ενότητα «Τουρισμός»: Αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Θεματική Ενότητα «Εμπόριο-Υπηρεσίες»: Αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων με προτεραιότητα σε δυναμικούς στοχευμένους κλάδους του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο της παρούσας ενισχύονται υφιστάμενες και νέες - υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ενισχυόμενες Περιφέρειες και κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τα παρακάτω:
  1. υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που μέχρι τις 31.12.2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας.
  2.  νέες - υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρησείς που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται:
  • από τριάντα χιλιάδες έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (30.000,00 έως 300.000,00 €) για τη Θεματική Ενότητα «Μεταποίηση»
  • από είκοσι χιλιάδες έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (20.000,00 έως 300.000,00 €) για τη Θεματική Ενότητα «Τουρισμός» και
  • από είκοσι χιλιάδες έως εκατό χιλιάδες ευρώ (20.000,00 έως 100.000,00 €) για τη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο -Υπηρεσίες».
Ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων έως 60%.
Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαπέντε (15) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τις Θεματικές Ενότητες «Μεταποίηση» και «Τουρισμός» και τους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο - Υπηρεσίες».
Επιλέξιμες Δαπάνες:
  1. Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
  2. Μηχανήματα – Εξοπλισμός
  3. Μεταφορικά Μέσα (επαγγελματικής χρήσης)
  4. Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας
  5. Δικαιώματα τεχνογνωσίας
  6. Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας
  7. Λογισμικό
  8. Προβολή – Προώθηση
  9. Συμβουλευτικές υπηρεσίες
  10. Λειτουργικές δαπάνες μόνο για τις νέες- υπό σύσταση μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό χρηματοδότησης 25%)

8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου