Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα «Ένδυση και Υπόδηση – Νέες Προοπτικές»

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013», έχει προκηρύξει τη Δράση «ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗ – ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» στην οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προτάσεις σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στην αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση και στον Οδηγό του Προγράμματος.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι αυτές για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι προϋποθέσεις:

* Είναι υφιστάμενες Μικρο – Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα και το όριο του κύκλου εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή εκείνο του συνόλου του ισολογισμού τα 43 εκατ. ευρώ και πληρούν το κριτήριο της ανεξαρτησίας.
* Έχουν αρχίσει την δραστηριότητά τους το αργότερο την 1/1/2007 και λειτουργούν αδιαλείπτως τουλάχιστον από τότε.
* Έχουν καταστατική έδρα στην Ελλάδα και κέντρο άσκησης της δραστηριότητάς τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.
* Οι κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις των κλάδων ΚΕΥΔ ή επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών στην μεταποίηση των κλάδων ΚΕΥΔ υπηρεσιών.
* Κάθε επιλέξιμη επιχείρηση έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία (1) μόνον πρόταση στο παρόν πρόγραμμα.
* Η επιχείρηση πρέπει να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (αποκλείονται δηλαδή τα πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα π.χ. σωματεία, σύλλογοι, ΟΤΑ κ.α.).
* Η επιχείρηση πρέπει να μην βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, να μην εκκρεμεί σε βάρος της ανάκτηση ενίσχυσης
* Επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εταιρική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ή ατομικές επιχειρήσεις και τηρούν βιβλία Β' ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ..
* Η επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί νομίμως.
* Ο αιτούμενος προϋπολογισμός και οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να συμφωνούν με τα οριζόμενα στον Οδηγό του Προγράμματος.
* Η μεταποιητική δραστηριότητα μιας επιχείρησης αποδεικνύεται από τα έντυπα φορολογικής δήλωσης της επιχείρησης (π.χ. Ε3) και από την εν ισχύ άδεια λειτουργίας.
* H επιχείρηση δεν πρέπει να έχει λάβει κατά τα έτη 2008, 2009 και 2010, συμπεριλαμβανομένου του ποσού που αιτείται από το παρόν πρόγραμμα, επιχορηγήσεις με τον κανόνα De minimis που υπερβαίνουν τα 200.000 €.
* Οι δαπάνες του προτεινόμενου έργου δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Η προϋπόθεση αυτή αφορά τόσο το σύνολο του έργου όσο και τις επιμέρους ενέργειες.
* Δεν έγινε έναρξη του έργου πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης.
* Η επιχείρηση διαθέτει ή δεσμεύεται να μεριμνήσει για τις κατάλληλες υποδομές για την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο.
* Η επιχείρηση δεν εμπίπτει στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV του Οδηγού του Προγράμματος).
* Η επιχείρηση δεν είναι προβληματική επιχείρηση.

Οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι:

* Εξοπλισμός - Ειδικές Εγκαταστάσεις - Ασώματα Πάγια (π.χ. μεταφορά τεχνογνωσίας)
* Άυλες Δαπάνες μη παγιοποιούμενες – Δαπάνες προβολής, προώθησης και οργάνωσης, Δαπάνες συμβούλων.

Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ €30.000 και €200.000 ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ενώ το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης κυμαίνεται μεταξύ 30% και 45% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης που καθορίζεται από τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης (για το Νομό Σερρών το ποσοστό αυτό είναι 35% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 40% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Η δημόσια δαπάνη για το σύνολο του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 21 Ιουνίου 2010 και μέχρι τις 24 Αυγούστου 2010 μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. www.eommex.gr. Το Έντυπο Υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους δικτυακούς τόπους του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. (www.ypoian.gr, www.ypan.gr), της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr), του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. (www.eommex.gr), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr). Για περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. στα τηλέφωνα 210-7491222, 210-7491206, 210-7491279, 210-7491141, 210-7491238 και 210-7491139.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου