Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες»

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013», έχει προκηρύξει το Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ» στην οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προτάσεις σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στον Οδηγό του Προγράμματος.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

Α) Υφιστάμενες Μικρές και Πολύ μικρές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές και οι οποίες ταξινομούνται σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του προγράμματος όπως περιγράφονται στον Οδηγό του Προγράμματος, έχουν αρχίσει την δραστηριότητά τους το αργότερο την 31/12/2007 και λειτουργούν αδιαλείπτως από τότε. Επιλέξιμες θεωρούνται οι εταιρείες με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί.

Β) Νέες και υπό σύσταση Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (start-up επιχειρήσεις)

* Ως νέες επιχειρήσεις θεωρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές και οι οποίες ταξινομούνται σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του προγράμματος όπως περιγράφονται στον Οδηγό του Προγράμματος, έχουν αρχίσει την δραστηριότητά τους μετά την 1/1/2008 και λειτουργούν αδιαλείπτως από τότε. Επιλέξιμες θεωρούνται οι εταιρείες με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί.
* Υπό σύσταση επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από το 1982, τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συσταθούν μετά την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του προγράμματος με βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων που θα αντιστοιχεί σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑ. Βασική προϋπόθεση είναι ότι τα φυσικά πρόσωπα θα συστήσουν εταιρεία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ε.Ε., Ο.Ε.) ή ατομική επιχείρηση ή συνεταιρισμό και θα τηρούν βιβλία Β’ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ πριν την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης.
* Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης οι λοιπές επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης ή άλλων τομέων που επιθυμούν να επεκταθούν σε μεταποιητικές δραστηριότητες σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑ. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να συστήσουν νέα εταιρεία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ε.Ε., Ο.Ε.) και θα τηρούν βιβλία Β’ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ πριν την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης. Οι ατομικές επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να κάνουν έναρξη νέας δραστηριότητας στη ΟΥ που θα αντιστοιχεί σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑ.
Ενδεικτικές ενέργειες που είναι επιλέξιμες είναι οι ακόλουθες:

* Παραγωγή και προώθηση νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων ή και υπηρεσιών.
* Αύξηση της εξωστρέφειας / εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων.
* Εξυπηρέτηση υποχρεώσεων επιχειρηματικής υπεργολαβίας.
* Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων / προϊόντων / υπηρεσιών.
* Διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της επιχείρησης.
* Ανάπτυξη δραστηριοτήτων πράσινης επιχειρηματικότητας ή νέων δραστηριοτήτων ανακύκλωση / αξιοποίηση απορριμμάτων, παραπροϊόντων κλπ.
* Εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία
* Ενίσχυση της εξωστρεφούς εικόνας και δραστηριότητας της επιχείρησης

Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ €50.000 και €400.000 (μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), ενώ το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης καθορίζεται από τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης (για το Νομό Σερρών το ποσοστό αυτό είναι 35%).

Η δημόσια δαπάνη για το σύνολο του προγράμματος είναι 200 εκατ. Ευρώ (140 εκατ. Ευρώ για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και 60 εκατ. Ευρώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις).
Επισημαίνεται ότι ένας από τους βασικούς όρους του Προγράμματος είναι η διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού και μέχρι ένα (1) έτος από την ολοκλήρωση του έργου.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 29 Ιουλίου 2010 και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 μέσω των δικτυακών τόπων www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis και www.efepae.gr. Στους ίδιους δικτυακούς τόπους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες και τα έντυπα της Πρόσκλησης Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-6985210 και 801 11 36 300.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου