Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα «Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων Δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών»

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. για την εγγύηση χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στον Οδηγό του Προγράμματος.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις θεωρούνται υπό σύσταση (που διαθέτουν ΑΦΜ), νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οιασδήποτε μορφής (όπως ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ, κλπ.), ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρουμένων βιβλίων του ΚΒΣ που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

* Έχουν κέντρο άσκησης της δραστηριότητας τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας
* Απασχολούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης πριν από τη σύναψη της δανειακής σύμβασης ή θα απασχολήσουν για τις υπό σύσταση, λιγότερους από 50 εργαζόμενους, υπολογιζόμενους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας-Ε.Μ.Ε, με βάση το έντυπο Ε7 της τελευταίας χρήσης ή αντίστοιχης αποδεικτικής αξίας έγγραφο
* Ο ετήσιος κύκλος εργασιών, της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης, δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. €. Για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις, ο προβλεπόμενος πρώτος ετήσιος κύκλος εργασιών δεν θα πρέπει να υπερβεί τα 10 εκατ. €.

Δεν είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις:

* Όσες δεν είναι ανεξάρτητες
* Σε όσες έχουν επιβληθεί κατά τον χρόνο υποβολής και εξέτασης της αίτησής τους κυρώσεις για παράβαση Κοινοτικών Κανονισμών ή Εθνικής Νομοθεσίας.
* Όσες χαρακτηρίζονται προβληματικές σύμφωνα με του κοινοτικούς κανονισμούς
* Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνειο για Κεφάλαιο Κίνησης μέσω της Α’ Φάσης του Προγράμματος «Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης ΜΕ/ΠΜΕ»
* Οι επιχειρήσεις που απασχολούν 10 ΕΜΕ και άνω και έχουν λάβει την έγκριση της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ για την ένταξή τους στην Β’ Φάση του Προγράμματος «Εγγύηση Δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης ΜΕ/ΠΜΕ».

Επίσης αποκλείονται από την εγγύηση της ΤΕΜΠΜΕ:

* Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, οι Δημοτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις, οι Δημόσιοι Οργανισμοί.
* Οι ΜΕ/ΠΜΕ του Χρηματοπιστωτικού και Χρηματοοικονομικού Τομέα (Τράπεζες, Εταιρείες Venture Capital, ΕΚΕΣ, Εταιρείες Leasing, Eταιρείες Factoring, Ασφαλιστικές Εταιρείες, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ, ΕΛΔΕ κ.λπ.).
* Τα Νομικά Πρόσωπα ή Ενώσεις Προσώπων ή Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι κ.λπ.)
* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικότερα ως ελεύθεροι επαγγελματίες νοούνται όσοι υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 48 του Ν.2238/94 (Φορολογία Εισοδήματος).

Το ύψος του δανείου ξεκινά από €5.000 και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για τη διάρκεια του προγράμματος τις €300.000. Η εφάπαξ εκταμίευση του δανείου και καταβολή του ποσού από την Τράπεζα γίνεται απ’ ευθείας στους προμηθευτές των επιχειρήσεων.

Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια με 2 χρόνια περίοδο χάριτος. Το ποσοστό κάλυψης της εγγύησης ανέρχεται σε 80%. Για δάνεια άνω των €40.000 η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.
Το πρόγραμμα έχει εφαρμογή έως την 31-12-2011 εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Ειδικότερα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ/ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31-8-2011 και παραλαβής αυτών των αιτήσεων από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ η 20-09-2011.
Ο αρχικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 700 εκ. € εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκ.€. Ο τελικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να ανέλθει στο ποσό του 1 δις.€ εγγυήσεων καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δις.€.

Για πληροφορίες οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται:

* Στην ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., Λ. Αμαλίας 26 Αθήνα 105 57, τηλ. 210 3311201-4, E-mail: info@tempme.gr, www.tempme.gr
* Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (www.ypoian.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου